Universet rundt på en aften!

Kom med på en svimlende opdagelsesrejse ud i Universet til meget anderledes verdener milliarder af kilometer ude i verdensrummet. Tirsdag d. 26. april kl. 18.45 i Kirkehuset i Thyregod. Det er sidste naturvidenskabelige foredrag i denne omgang. Vi kommer igen i efteråret med en ny foredragsrække.

Med teleskoper placeret på satellitter ude i rummet har astronomer gennem de seneste knap 30 år opdaget flere tusinde planeter omkring andre stjerner end vores egen Sol – kaldet exoplaneter. Nogle af dem er meget anderledes end vores egen planet.

I foredraget vil vi ”besøge” glohede klippeplaneter, hvis overflade er dækket af et flydende lavahav, og planeter som hovedsageligt består af vand – et flere tusinde kilometer dybt hav. Andre exoplaneter har kulsorte skyer i en varm gasholdig atmosfære. Undersøgelserne af exoplaneterne har vist at vores eget Solsystems store gasplaneter som Jupiter og Saturn ikke findes i alle planetsystemer, mens planeter på størrelse med Jorden findes i baner om stort set alle stjerner i Mælkevejen.

Enkelte planeter minder om vores egen Jordklode. Det har startet en diskussion om mulighed for liv, som vi kender det her på Jorden.

Du vil få indblik i de nyeste forskningsresultater, og hvordan astronomerne i praksis benytter observationer fra teleskoper placeret både på Jorden og i rummet til at finde og undersøge nye exoplaneter – og i fremtiden nye observationer fra det nyligt opsendte James Webb-rumteleskop.

Det er Hans Kjeldsen, der er aftenens rejseguide. Han er professor på Aarhus Universitet og har gennem snart en menneskealder undervist og forsket i astrofysik.

Læs mere her om foredraget: https://ofn.au.dk/sted/513
(Foredraget finansieres af Carlsberg Fonden, og støttes lokalt af Thyregod-Vester Lokalråd).

Universet rundt på en aften. Prof. i astrofysik, Hans Kjeldsen er aftenens rejseguide.
Universet rundt på en aften. Prof. i astrofysik, Hans Kjeldsen er aftenens rejseguide.